Bizden Haberler

ASAŞ, Alüminyum Sektöründe Türkiye’nin İlk AR-GE Merkezi Olma Unvanını Gururla Taşımaya Devam Ediyor.
30.12.2016
ASAŞ, Alüminyum Sektöründe Türkiye’nin İlk AR-GE Merkezi Olma Unvanını Gururla Taşımaya Devam Ediyor.
30.12.2016

ASAŞ, kuruluşundan bugüne teknoloji odaklı büyümeye verdiği önemle Türkiye’de İSO 500’de ilk 100’de yer almakta ve sektöründe günümüzde Avrupa’daki lider üreticilerden biri konumunda bulunmaktadır.

Daha ilk yatırım zamanlarında, 1992 yılında, kendi “Ekstrüzyon Presi”nin tasarım ve imalatını yaparak başladığı yeniliklerle dolu AR-GE yolculuğunu bugüne dek sürdüren ASAŞ, 18.11.2015 tarihinde sektöründeki ilk AR-GE Merkezi unvanını almaya hak kazanan firma olarak da Türk alüminyum sektöründeki öncü rolünü pekiştirmiş oldu.

Akyazı/Sakarya bölgesinde yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisi, 2000’den fazla çalışanıyla ASAŞ; 78 AR-GE çalışanı ve AR-GE için ayırdığı 3.019 m2 alan ile Ekstrüzyon, Kompozit Panel, Yassı Mamuller ve PVC sektörlerinde AR-GE faaliyetlerini yürütmektedir. AR-GE Merkezi unvanı almasıyla artan AR-GE çalışmaları kapsamında, Türkiye içerisinde 6 tane TEYDEB 1505 projesine başvurmuş ve 3 tane EN-VER projesi başlatmıştır. 2015 yılında üretiminin yüzde 50’ye yakın bir kısmını, 80’den fazla ülkeye ihraç eden ASAŞ, başarılarını yurt içiyle sınırlı tutmamış ve Türkiye dışında önemli bir projede (Avrupa Birliği HORİZON 2020)  proje ortağı olmaya hak kazanmıştır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı bir AR-GE Merkezi’ne sahip olmanın verdiği avantajı sektöründe öncü olmaya devam etmek için kullanmayı hedefleyen ASAŞ; TAI’nin projesi olan Göktürk Uydusu’na Türkiye’de ilk kez alüminyum profil üretimi yaparak katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda TÜVASAŞ tarafından liderliği yapılan Milli Yüksek Hızlı Tren şartnamesinin hazırlanması, alüminyum profil üretimi ve tedariğine katkı sağlamak için de ilgili kurumlarla iş birliği içinde çalışmaktadır.  

3.019m2 alan üzerinde, tecrübeli mühendis ve teknikerleriyle çalışmalarını sürdüren ASAŞ AR-GE Merkezi, sektöründe lider otomotiv firmaları başta olmak üzere muhtelif sektörlerdeki kuruluşlarla AR-GE merkezleri bazında ortak proje çalışmaları başlatmış; aynı zamanda Işık Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ile iyi niyet sözleşmeleri imzalayarak ortak projeler için işbirliği sağlamıştır.

Bilimin ışığında ilerlemeyi ilke, bilimsel gelişime destek olmayı görev edinen ASAŞ; üniversite öğrencileri tarafından yapılan sanayi odaklı bitirme tezi programları (2209-B) ve sanayi odaklı yüksek lisans tez programlarına (2210-C ve 2210-D) destek vererek; Afyon Kocatepe Üniversitesi (Kullanılmış Çay Atığından Aktif Karbon Eldesi), Sakarya Üniversitesi (Aquaskipper Tasarımı ve Prototip İmalatı), KATÜ (Hidromobil Araç Yürüyen Aksamı Alüminyum İmalatı) ve Balıkesir Üniversitesi (Taguchi Metodu ve Çoklu Karar Verme ile 6005 Alaşımları Maksimum Mekanik Özellikler Eldesi için Parametrelerin Optimizasyonu) projelerini de gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

“Proje Yönetim Sistemi”, “Fikirden Yeni Ürüne Kadar Ulaşan İnovatif Fikir Yönetim Süreci”, “Balance Score Card Uygulama” gibi yazılımlarıyla bilişim altyapısının kurulmasına ve gelişimine de katkı sağlayan ASAŞ AR-GE Merkezi; stratejilere paralel olarak ASAŞ bünyesinde inovasyon kültürü yayılımı ve AR-GE iklimi  oluşturma çalışmaları dâhilinde Pamukkale Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Mentörlük programlarından destek almaktadır.

ASAŞ AR-GE Merkezi’nin yaptığı bu özverili çalışmalar sonucunda; 27 Eylül 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ tarafından 5. AR-GE Merkezleri Zirvesinde AR-GE Merkezi Belgesi ASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Safa Bayar Yavuz’a takdim edilmiştir.