Akyazı, Sakarya bölgesinde yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisi ile sektöründeki ilk ARGE Merkezi unvanını gururla taşıyan ASAŞ; uzay uygulamalarında kullanılacak olan ilk ekstrüzyon kalıbı ve profilinin üretim sürecine ev sahipliği yaparak yurtiçinde uzay uygulamaları için ısı borusu tasarlama ve üretme kabiliyeti ile bir ilke daha imza attı.
650.000 m2 alan üzerine kurulu tesislerindeki 2000’den fazla çalışanı ile sınırların ötesini hedefleyen ASAŞ; yurtiçinde dar toleranslarda eksenel oluklu kalıp imalatı ve ekstrüzyon üretimi gibi niş bir projenin başarılı şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur.
ASAŞ, proje talepleri doğrultusunda ekstrüzyon üretim parametrelerinin oldukça dar aralıkta olması gibi kısıtlara getirdiği yenilikçi çözüm önerileriyle uzay uygulamalarında kullanılmak üzere, ileri teknoloji ürünü olan bir ekstrüzyon profili üreterek yeteneklerinin seviyesini kanıtlamıştır.
2019 yılında fırlatılması planlanan ve günde 15 kez dünyayı dolaşacak olan uydu, -135/+100 derece arasında bir ısıya maruz kalacak. İçinde bulunan akışkan, ortamda açığa çıkan ısıyla faz değiştirebilecek ve bu sayede yüksek ısı değişimi gerçekleşebilecek. Çalışma esnasında ortaya çıkan ısı, kullanılacak olan radyatör panellerin boyutuyla doğru orantılı olarak uzaklaştırılabilecek.
0.3 mm’lik kritik bir dile sahip bir profil üreticisi olarak ASAŞ, kalıp işlem tekniği ve ekstrüzyon üretim kabiliyetlerini uzay uygulayıcılarına da tanıttı. ASAŞ tarafından gerçekleştirilen başarılı, sonuç odaklı AR-GE çalışmaları neticesinde yeni profil çeşitlerinin üretilmesinde; profillerini dünya dışında dahi kullanıma sunarak uyduya çıkarma, yurtiçi ve yurtdışında dar toleranslara sahip eksenel oluklu ısı boruları üreticisi olma hedefiyle bu projeyi gerçekleştiren ASAŞ; ilerde de bu yönde çözüm ortağı olarak seçilmiştir. Bu projenin getirisi olarak, ASAŞ ile ortak yeni bir proje için bir ön çalışma başlatılmış olup, yapılacak yeni çalışmayla 0.3 mm olan kritik dilin 0.2 mm’ye düşürülmesi oluk sayısını 17’den 20’ye çıkartılması hedeflenmektedir.
Çalışma prensibinin getirdiği etkin ısı taşıma performansı neticesinde uydularda sıklıkla kullanılan ısı borularının tamamen yerli olarak üretilebileceğine inanan ASAŞ, bundan sonra ülkemize tasarlanıp üretilecek tüm uyduların ısı borusu ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarına devam edecektir.